Gyógytorna

Gyógytorna fájós térdre – Mennyi idő után számíthatok javulásra?

Ahhoz, hogy valaki megfelelő mértékben, ütemben tudjon gyógyulni, mindenképpen szüksége van erős akaratra. Ha valaki nem érti, hogy egy sérülés, műtét után miért van szükség fizioterápiára, akkor meg kell mindent pontosan beszélni a kezelőorvossal. Ugyanis a jól elvégzett gyakorlatoknak kitűnő hatásuk van az ízületeket érintő fájdalmakra. Ezért sem szabad alábecsülni a fizioterápiás gyógytorna gyakorlatok jelentőségét.

Ha a terápiát végző orvos megmutatja a mozdulatokat, amiket Ön is el tud végezni az otthonában, ne hanyagolja el! Minden áldott nap fontos, hogy csinálja meg a kötelező tornát, hiszen ezzel meg tudja gyorsítani a regeneráció folyamatát. Ha egy régóta visszatérő gerinctájéki problémája van, akkor is érdemes felkeresnie a fizioterapeutát, hiszen a sokéves gyakorlatnak köszönhetően, minden gondra tudnak megoldást kínálni. Ha mindent jól csinál, akkor a fájós térde a múlté lehet. Azonban az otthon végezhető mozdulatokat fontos, hogy pontosan elsajátítsa és rendszeresen elvégezze.

Mit takar a fizioterápia?

A fizioterápia tulajdonképpen egy összefoglaló név, ami az orvosi terápiákat és az azokhoz tartozó természetes gyógymódokat tartalmazza. Fontos azonban megértenünk, hogy a gyógytorna és a fizikoterápia nem ugyanaz. Az előbbi a regenerálódási folyamatokat a mozgás által gerjesztett energiával támogatja, míg az utóbbinál kémiai energiákat is bevetnek. A gyógytorna egy igen ismert módszer arra, hogy a mozgásszervi problémák konzervatív úton kezelhetőek legyenek.

Eleinte lehet némi fájdalom a mozgásból adódóan, hiszen a műtött szerv vagy régóta fennálló ízületi probléma is komoly károsodást jelent a testre nézve. Azonban idővel, ha valaki jól és becsületesen elvégzi a megadott feladatokat, a fájdalom enyhülhet és a mozgás is javulhat. Fontos megjegyezni, hogy a gyógytornászok folyamatosan fejlesztik a tudásukat. A folyamatosan ismétlődő posztgraduális képzéseken újabb technikákat sajátítanak el, amelyekkel hatékonyabbá tudják tenni a regenerálódási folyamatokat.

Hogyan zajlik a fascia terápia?

Az FDM kezelés, másik nevén a fascia terápia, rendkívül modern kezelési forma. Ezzel a terápiás módszerrel nemcsak a már meglévő problémákat tudják helyrehozni, hanem a kiváltó okot is kezelhetik. Az FDM hatékonyan csillapítja a fájdalmat, hiszen a kezelés alapja maga a kötőszövet. A fascia nem más, mint maga a kötőszövet, ami az egész testet behálózza. Különböző speciális fogásokkal jótékony hatást lehet elérni más szövettípusokon is, mint amilyen a csont, az ízület vagy az ideg.

A disztorzió maga a kezelési eljárás, ami segít oldani a kötőszövet beszűkülést. Így a panaszok is megszüntethetőek. Az FDM terápia utolsó betűjét adja maga a modell, a gondolkodási mód, ami tulajdonképpen komplett szemlélet. Ennek a résznek a lényege, hogy a szakember pontosan megfigyelje a páciens gondjait, meghatározza a fájdalma mértékét, illetve annak jellegét. Ha mindezt elemezte, csak akkor lehet a megfelelő terápiás tervet elkészíteni. Fogadja meg a szakemberek tanácsait, mert ezáltal könnyebbé teheti a mindennapjait!