ST Solar

Ezért számít ennyire a napelem tájolása

Sokan abban tévhitben élnek, hogy különböző okokból, például az anyag, a hely, az árnyék vagy a tető mérete miatt nem tudnak fotovoltaikus paneleket telepíteni a tetőre. Az igazság az, hogy számos tényező van, ami egy tetőt többé vagy kevésbé alkalmassá tesz erre, de míg egyes jellemzők teljesen megakadályozzák a telepítést, másoknak minimális hatásuk van a beszerelésre. A tető iránya az egyik fő tényező, ami meghatározza, hogy a nap folyamán mennyi napfényt kapnak a modulok. Az ST Solar is kiemelte már korábban ennek a fontosságát.

Itt, az északi féltekén a szolár panelek akkor a leghatékonyabbak, ha déli tájolású tetőre vannak felszerelve. Azonban még ha a tető nem is közvetlenül délre néz, akkor is sok villamos energiát lehet termelni, akár az ország északi, akár a déli részén élünk. Sokan telepítenek napelem rendszereket keleti és nyugati fekvésű tetőkre, és így is pénzt takarítanak meg.

Miért lényeges a tájolás a napelemek esetében?

Általánosságban elmondható, hogy a közvetlenül keletre vagy nyugatra néző napelemek körülbelül 20%-kal kevesebb villamos energiát termelnek, mintha délre vagy nyugatra néznének. Ez nem jelenti azt, hogy nem fogunk pénzt megtakarítani, de ha a teljes energia fogyasztást szeretnénk fedezni, akkor lehet, hogy több panelt kell majd telepítenünk, mint egy déli tájolású rendszer esetében.

Bár technikailag lehetséges a paneleket a tető északi oldalára telepíteni, ez nem a legjobb hely a napenergia termelésére. Valószínűleg speciális rögzítésre lesz szükség, hogy a modulok áramot termeljenek. Ha az egyetlen lehetőség az északi fekvésű tető, érdemes megfontolni az alternatív telepítési lehetőségeket, például a talajra szerelt napelemeket.

A fotovoltaika hatékonysága idehaza a közhiedelemmel ellentétben nagyon magas. Magyarországon a napelemek ideális tető hajlásszöge 35-38° között van. Az ennél kisebb vagy nagyobb tetőhajlásszögű napelemek hatékonyságuk akár 5%-át is elveszíthetik

Mi a helyzet, ha a tető lapos?

A lapos tetőkre speciális szerkezeteket szerelnek fel a panelek 30°-os dőlésszögű rögzítésére. Ha a dőlésszög növekszik, a panel sorok közötti távolságot is meg kell növelni, hogy ne vetítsenek árnyékot egymásra. Ellenkező esetben az árnyékvetés csökkenti a modulok hasznos területét, ami döntő fontosságú lehet egy kis felületű tető esetében. A déli, délnyugati és délkeleti fekvésű, 20-60 fok közötti hajlásszögű tetők ideálisak a napelemeknek. Ezeken a fotovoltaikus panelek elérik a maximális hatékonyságukat.

Kezdjünk el takarékoskodni napenergiát használva!

Ne feledjük, hogy nem kell az ország legnaposabb részén élnünk, vagy közvetlenül délre néző tetővel rendelkeznünk ahhoz, hogy élvezhessük a napenergia pénzügyi előnyeit. A tető hajlásszöge valójában kevésbé befolyásolja a fotovoltaikus panel teljesítményét, mint az, hogy milyen irányba néz a rendszer. A lényeg az, hogy még ha a panelek nem is ideális szögben vannak elhelyezve, akkor is képesek átalakítani a villamos energiát. Függetlenül attól, hogy hol lakunk, vagy milyen a tetőnk hajlásszöge, a napenergia alkalmazása jelentős megtakarítást eredményez.”