Tudnivalók a mobil klímákról

mobil klíma

Mobil klíma

Napjainkban nem csupán a fix légkondik, hanem a mobil klímák is nagy sikernek örvendenek. Kétség sem férhet hozzá, hogy ezek a berendezések tökéletes választásnak bizonyulnak, ha valaki egy rugalmas hűtési vagy/és fűtési megoldást szeretne.

Egy ilyen szerkezet épp úgy beválik házakban, kisebb lakásokban, akárcsak irodákban, nyaralókban és például műemlék épületekben. A mobil klíma egyszerűen mozgatható, egyik helységből a másikba. Pontosan ebben rejlik a praktikus jellege.

Ezért is van az, hogy ez az egyik legegyszerűbb berendezés a klimatizálás világában. Azért szeretik ezt sokan, mert a beszerelés nem igényel klímatechnikai szakembert, és nincs szükség telepítési nyilatkozatra sem. Azonban, bármennyire is profi szerkezetről van szó, bizonyos dolgokat észben kell tartani annak érdekében, hogy a választásával hosszú éveken keresztül elégedett legyen a tulaj.

A kielemezendő tulajdonságok közé tartozik például a helyiség mérete, ahova kerülni fog, illetve a teljesítmény is. Azt rögtön le kell szögezni, hogy egy 40 négyzetméternél nagyobb szoba lehűtéséhez legalább 3,5 kW-os mobil klíma szükséges, illetve egy 30 m2-es vagy ennél kisebb helyiség esetében elégséges lehet a 2,5 kW is.

Teljesen egyértelmű, hogy egy alulméretezett egység nem tudja hatékonyan lehűteni a kívánt helyiséget. Ez pedig azt eredményezi, hogy a lakók nem lesznek elégedettek, tehát a klimatizálás nem megy úgy végbe, ahogy azt elvárják, illetve arról a negatívumról sem lehet megfeledkezni, hogy emiatt folyamatos működésre lesz kényszerítve a rendszer.

Persze a túlméretezett egység esetében előfordulhat az is, hogy túl gyakran kikapcsol és így nem tudja a megfelelő pára mennyiséget kiválasztani a levegőből. Fontos tehát erre a kettőre nagyon odafigyelni. Ami még lényeges, az a vízgyűjtő tartály milyensége.

A mobil klíma hűtési folyamat közben nedvességet kivonja a levegőből. Az így keletkező víz egy tartályba gyűlik össze vagy a meleg levegő kifújón keresztül párolog el. Vannak olyan berendezések, amiknek az esetében ezt a tartályt naponta többször is üríteni szükséges.

Print Friendly, PDF & Email