játékhangszerek

Játékhangszerek már kisiskolás kor előtt

Már az anyaméhben fontos szerepe van a hangoknak, ugyanis bizonyított, hogy a magzat hallja az őt körülvevő zenét. Talán emiatt is közkedveltek a játékhangszerek, amelyeket szinte minden játékboltban megtalálhatunk. A zene fejleszti az agy azon részét, ami a nyelvi készségért és a logikus gondolkodásért felel.

Azok a gyermekek, akik korán megismerkednek a zenével és hangokkal, jobban boldogulnak az iskolában. A játékhangszerekkel történő foglalkozás akár otthon, akár az óvodában fejleszt és szórakoztat egyszerre. Fejleszti a kreativitást, rendszerező képességet. Egy cintányér, tamburin, gitár vagy dob éppen oly megfelelő, mint a komplexebb zenei játék, mondjuk egy hangszertorony, zeneasztal. A multifunkciós játékhangszerek, például a forma beillesztős xilofon egyszerre több készség fejlődését segíti elő.

Az említett példa a finommotorikus készséget és a hallást is javítja. Ajánlott különböző kultúrák zenéit megismertetni a csemetékkel, mert általuk színesebb lesz a zenei világuk. A gyermekek körében népszerű és örömmel végzett foglalkozás a zenélés.