Hogyan működik az infraszauna?

Infraszauna

Infraszauna

A gőzfürdők és a finn szaunák már igen régóta kedvelt eszközei az északi népeknek. Azonban a meleg jótékony hatását felismerve az egész világon elterjedt a szauna használata.

Sőt, ma már bárki élvezheti akár az otthonában is a magas hőmérséklet és páratartalom előnyeit. Ugyanis az infraszauna kis méreteinek köszönhetően a lakás bármelyik helyiségében felállítható. A hagyományos finn szaunákban szükség van egy tűzhelyre, amely felforrósítja a köveket.

A forró kövekre vizet locsolnak, amiből gőz lesz, ez pedig felmelegíti a kabin levegőjét. Az infraszauna esetén sokkal egyszerűbb megoldást találtak ki a szakemberek. Nincs szükség külön fűtőtestre és gőzképződésre sem kell számítanunk. A meleget az infrasugárzók állítják elő.

Ezek azonban nem az infraszauna levegőjét melegítik fel, hanem közvetlenül a testünket. Az infrasugarak behatolnak a bőrszövet mélyebb rétegeibe, és ott adják le a hőenergiát. Ugyanolyan élettani hatása van ennek is, mint a gőzkabinban eltöltött perceknek. Serkenti az anyagcserét és a méregtelenítésben is segít.