Bankkártya elfogadás

Bankkártya elfogadás terminál nélkül: 3 egyszerű alternatíva

A készpénz nélküli fizetés olyan lehetőség, amit már nem egyszerűen csak lehetséges alternatívaként kell kezeljenek az eladói oldalról, hanem kötelező opcióként. A technológia előrehaladásával, ami magába foglalja az internet széleskörű térnyerését, valamint a digitális rendszerek fejlődését, ma már az összekapcsoltság egyszerűen megoldható feladat.

A nagy pénzintézeteknek komoly szerepük van ezen a területen, hiszen gyakran ők határoznak meg sok alapvető feltételt, ami a kifizetések kezelése során zajlik. Itt van máris az, hogy ma már szinte senki sem kapja kézbe a fizetést, hanem azt bankszámlára utalják.

Ennek viszont költségei vannak. A bankkártya terminálok üzemeltetésének egy bizonyos része olyan összegekből tevődik össze, mint a tranzakciós díj, amit szintén a pénzintézetek nyelnek le és a vásárlók fizetnek meg. A sok kicsi pedig lassan összeadódik. Vannak azonban további lehetőségek, mint a hagyományos terminálok.

Alternatívák a készpénzmentes fizetésre

A jogszabály csak azt írja elő, hogy kötelező megteremteni a készpénzmentes fizetés lehetőséget, minden olyan helyen, ahol a nyugtát online kasszával adják ki. Vannak olyan esetek, amikor a POS terminálok üzemeltetése nem éri meg, a viszonylag csekély kártyás forgalom miatt. Több olyan, főként vidéki üzlet lehet, ahol a megszokott törzsvendégek mindig készpénzzel fizetnek és csak olykor-olykor toppan be valaki, aki kártyát lobogtat.

Ilyen esetekben SoftPOS rendszerek azok, amik ideálisnak nevezhetőek. Az okostelefonból vagy táblagépből egy applikációval és szerződéssel könnyen varázsolható terminál, ami elfogadja azokat a kártyákat, amelyek képesek érintéssel információt átadni. Ugyanehhez a rendszerhez köthető a másik alternatíva, a QR kódos fizetés.

Ezeken kívül használható még az átutalásos rendszer vagy fizetési kérelem jóváhagyása. Érdemes ezeknek részletesebben utánajárnod, hogy megtaláld azt, amelyik leginkább illeszkedik a felmerülő igényeidhez és egyben a vevőidnek ugyanúgy megfelelnek. A bankkártya terminálokról pedig ITT találsz bővebb információkat.

Ismerkedj meg a különféle bankkártya terminálokkal!

Az alternatívák után pedig érdemes visszatérni a hagyományos és jól bevált rendszerekhez. A POS terminálok nem véletlenül annyira keresettek, hiszen minden részükben arra lettek kitalálva, hogy lehetőleg minél gyorsabban elfogadják a különféle kártyákat. A bankfüggetlen készülékek, esetenként megfelelnek a SZÉP és olykor még az Egészségügyi kártya elfogadására ugyanúgy.

A behelyezés ma már csak akkor szükséges, amennyiben nincs külön chip, csak egy mágneses csík a kártya felületén. A készülék leolvassa a fontos információkat, majd a megadott összeget átutalja a hozzákapcsolt számlához. A tranzakció lezáródását pedig többnyire egy pityegés jelzi.

A folyamat néhány másodperc, miközben a háttérben komoly információcsere zajlik. Vásárlással vagy bérleti szerződéssel juthatsz hozzá a számodra leginkább ideális készülékhez. Van fix, illetve mobil típus ugyanúgy. Válaszd tehát bármelyik opciót a terminálok vagy az alternatívák közül, de mindenképpen tegyél eleget az előírásoknak és szolgáld ki a vevőid igényeit!