A tágulási tartály kihagyhatatlan elem

tágulási tartály

Tágulási tartály

Vidékünkön az év legnagyobb részében, az éghajlati viszonyok következtében melegíteni kell a lakásokat. A fűtési rendszerek nélkülözhetetlen része a tágulási tartály, ami a keletkező túlnyomást hivatott kiegyenlíteni.

Az optimális nyomás 1,2-1,5 bar, de a hőemelkedés következtében ez megnövekedik és tágulási tartály nélkül a biztonsági szelep 2,5 bar esetében kioldana, majd leállna a fűtés, valamint károsodás is bekövetkezhetne.

A nyitott változat napjainkban már ritkán alkalmazott, régebbi rendszerekben fordul elő. A korszerű, zárt gumimembrános modellekre mutatkozik nagyobb igény. Ezek alkalmasak arra, hogy a fűtővíz változását felvegyék és kompenzálják annak érdekében, hogy a nyomás mindig állandó legyen.

Eltérő méretű darabokra van szükség a különböző fűtési módszerekhez igazodva. Más térfogatú ballon kell a gázkazánok és megint más a vegyes tüzelésűek esetében. A modern tágulási tartály alkalmas a napenergiát átalakító szisztémákhoz is, mert képes elviselni a hő mellett a glikolt is.