A surströmming egy bűzös hagyomány

surströmming

Surströmming

Ahogy Svédországban beköszönt a nyár, az utazók valami különleges illatot érezhetnek a levegőben, a grillezett húsok illatával együtt. Ez az évnek azon időszaka, amikor a svédek kinyitják a surströmming nevű erjesztett hering konzervet, ami egy évszázadok óta létező, bűzös kulináris hagyomány náluk és gyakran hasonlítják a záptojás szagához. A főként Észak-Svédországban fogyasztott surströmminget gyakran a szabadban, kerti partikon vagy az erkélyen fogyasztják, mivel a bűze, akárcsak a görény szag, napokig megmarad.

Számos elmélet létezik arról, hogyan vált a surströmming a svéd konyhakultúra részévé. A legelterjedtebb történet a XVI. századi svéd tengerészekhez nyúlik vissza. A matrózoknak nem volt elég sójuk, amit általában az élelmiszerek tárolására használtak és a heringek a hordókban romlani kezdtek. Egy kikötőben eladták a romlott halat néhány helybélinek, de egy évvel később, amikor visszatértek, az emberek több romlott heringet kértek, mert annyira ízlett nekik. Ez tehát a surströmming eredetének legendája.

A családi kapcsolatok pszichológiája

A családról és párkapcsolatokról szóló rubrikánk nemcsak azoknak hasznos, akik már házasok, hanem azoknak is, akik családalapításon gondolkodnak. A colore.hu cikkei mindig azt hangsúlyozzák, hogy egy erős és boldog családot létrehozni rengeteg munka. A férjnek és a feleségnek pedig még sokat kell dolgoznia önmagán, szokásain és jellembéli tulajdonságain, mielőtt képesek lesznek harmóniát, egységet és megértést elérni. Jó, ha a pár mindezt megérti és nem annyira a saját, mint inkább mások hibáiból tanul.

Nagyon sok hibát gyakran egyszerűen lehetetlen kijavítani, ennek következtében a család összeomlik. A colore.hu szakértői szerint, a boldog párkapcsolatok pszichológiája azon alapul, hogy mindenkinek dolgoznia kell önmagán, ki kell küszöbölnie a rossz szokásait, le kell küzdenie saját önzőségét, hogy többet adjon a szeretett személynek. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy minden kölcsönös legyen. Ha az egyik fél dolgozik rajta, a másik pedig nem, akkor egy ilyen családban nem lehet elkerülni a problémákat, olvashatjuk a colore.hu weblapon.