A parfüm rövid története II. – XV. Lajostól Coco Chanelig a parfums.hu támogatásával

parfums.hu

parfums.hu

A reneszánsz mestereinek munkáját követően Franciaország vált a parfümkészítés központjává. Az illóolajuk miatt termesztett virágokat – melyeket már a korábbi századokban is ismertek – még nagyobb mennyiségben kezdték használni, így az illatszerek gyártása ipari méreteket öltött Dél-Franciaországban. Ám a parfüm népszerűsége csúcsát XV. Lajos fényüző uralkodása alatt érte el. A király és szeretője, Madame Pompadour ugyanis rendkívüli módon kedvelte a csodálatos illatokat, az uralkodó például minden napra más illatot igényelt lakosztályába. Az arisztokrácia tagjai nemcsak magukat, hanem a ruhákat és bútorokat is illatosították, nem véletlen tehát, hogy XV. Lajos udvarát „parfümudvarnak” is nevezték.

Angliában VIII. Henrik és lánya, I. Erzsébet uralkodása alatt lettek népszerűek a különféle illatszerek. Mivelhogy Erzsébet nagyon érzékeny volt a kellemetlen szagokra, így minden nyilvános helyet illatosítottak uralkodása idején. Európában a francia forradalom után sem csappant meg az illatszerek iránti igény, sőt, olyan parfümöket is gyártottak, mint például a „Parfum à la Guillotine”, a restauráció korában pedig a királyi hatalom visszaállítása után az emberek megint elkezdték vásárolni a különféle luxuscikkeket, így az illatszereket is.

A modern értelemben vett parfümhöz használt eljárások a 19. században születtek meg, lehetővé téve, hogy a 20. század legfontosabb divattervezői megalkothassák különleges parfümkreációjukat. Az olyan alkotók, mint például Coco Chanel – aki forradalmasította a divatot – 1921-ben jelentette meg a világ vélhetően leghíresebb parfümjét, a Chanel N° 5 nevezetű kreációt. Ez a klasszikus, valamint a Chanel többi illatszere is megtalálható a parfums.hu weboldalán.