A modern kert alapja az öntözőrendszer

öntözőrendszer

Modern öntözőrendszer

Számtalan oka van annak, hogy egy automatikus locsolórendszer telepítését miért kell egy profira kell bízni. A szakmai hozzáértés hiánya, az érdektelenség az öntözőrendszer megépítésekor egy olyan végeredményt adhat, ami távol áll még a kielégítőtől is. Aki nem akarja a véletlenre bízni a sikert, illetve azt szeretné, hogy a kapott öntözőrendszer éveken keresztül hibátlanul teljesítsen, jól jár, ha szakira bízza a dolgot.

De milyen hibákkal járhat a procedúra, ha nem szakértő végzi a feladatokat? Az egyik legnagyobb baklövés, ha például egy adott öntöző zónán belül 2 vagy 3, többféle működési elvre alapuló szórófej található. A spray és mondjuk a rotoros szórófej nem lehet egy zónán belül. Minden szakértő tudja, hogy egy öntözőrendszer esetében ez egy óriási hiba. Miért?

Mert a a különböző működési elven öntöző szórófejek víz kibocsátása percenként nézve teljesen eltérő. Ennek az eredménye pedig az alul- vagy épp a túlöntözés lesz. Mind a kettő ártalmas a növényzetre nézve. Az öntözőrendszer akkor sem fog jól működni, ha nem megfelelő az átfedés a szórófejek között. Emiatt egyenetlen lesz majd a vízmegoszlás.

Hibák és gondok az automata öntöző telepítésekor

Ezeken kívül más gondok is felmerülhetnek az építés során. Az sem tesz jót az automata öntöző működésének, ha nem a megfelelő víznyomásra lett megtervezve az egész. Az alultervezés következtében a víz nyomása nem lesz elegendő az optimális működéshez. Emiatt pedig gyengén fog működni majd az öntözés és a hatékonyság elmarad.

Az automata öntöző akkor sem teljesít majd jól, ha nem ideális a liter/perc átfolyás. Az sem tesz jót az egésznek, ha rosszul van megválasztva az öntözési mód. Ha az öntöző elemek nincsenek összhangban a kert növényzetével és annak vízigényével, akkor az automata öntöző nem fogja tökéletesen elvégezni a locsolást.

Egy szakmai hiányosságokkal rendelkező személy például arra sem fog odafigyelni, hogy a csővezetékek ésszerű nyomvonalon haladjanak. Amikor az öntözőrendszer csővezetékei kiszámíthatatlanul járják keresztül-kasul a területet és nem a kert széleiben elrendezve haladnak, az sok gondot okozhat.