A vetőburgonya elterjedése Európában

Vetőburgonya

Napjaink egyik fontos alapételnek számít a burgonya. A megfelelő terméshez mindenképpen egészséges, épp vetőburgonya szükséges. Európába a 16. század 60-as éveiben került, amikor a spanyolok Chile meghódítása után magukkal hozták. Spanyolországból először Portugáliába, majd Olaszországba került. A 17. század végén és a 18. század elején, Európában nem volt jó a gabonatermés, ezért kezdett a burgonya elterjedni. Magyarországon 1770-ben kezdték el termeszteni.

Ha valaki saját maga próbálná megtermelni, akkor a vetőburgonya tavasszal, április közepe táján célszerű elrakni, mert ez a növény érzékeny a fagyra. Fejlődése felgyorsítható, ha fóliával van takarva. Fontos tudni, hogy a korai burgonya nem tartható sokáig, ezért amennyi egy alkalommal elfogy vagy elkészítésre kerül, annyit kell felszedni. Rengeteg étel készíthető belőle, van egészen hétköznapi, de nem ritka az elegáns burgonyaétel sem, ezért szinte minden étteremben megtalálható és mindenki fogyaszthatja. Tehát, a vetőburgonya igazán fontos szerepet játszik a mezőgazdaságban.