A zsírt és a szénhidrátot egyre többen próbálják meg csökkenteni, kiiktatni az étrendjükből, mert tudják, hogy vannak egészséges, mégis finom ételek is. Például a tenger gyümölcsei aminosavakban nagyon gazdagok, alacsony kalóriatartalmuk van, ráadásul igazán ízletesek.
Több fajtájuk létezik, a kéthéjúak közé soroljuk a kagylófajtákat és az osztrigát. A fejlábúak vagy lábasfejűek kategóriájában a tintahal, kalmár, polip kapott helyet. A tenger gyümölcsei másik fajtája a haslábúak, például a csigák.
De ebbe az osztályba sorolják még a rákféléket és a tüskésbőrűeket is, ez utóbbi a tengeri sün, a tengeri csillag és uborka. A legnépszerűbb a rák és a homár. Ezek elkészítéséről mindent megtudhatunk az iztenger.hu weboldalon leírtakból. Megismerhetjük továbbá a tápanyagtartalmukat is.
A tenger gyümölcsei közül a homár luxuseledelnek számít, mivel rendkívül magas az ára. Általában élve vásárolható meg, de nem ritka a fagyasztott formája sem. Az árától eltekintve, érdemes megkóstolni ezt a különleges ínyencséget.