Téli gumival nyáron? Ennyivel nő a fogyasztás.

Akciós téli gumit

Unalomig ismert már a hétfokos szabály, mely szerint ha huzamosabb ideig ez alá az érték alá csökken a hőmérséklet, akkor le kell cserélni a nyári abroncsokat. Ez persze azért van, mert a nyári kivitelnek az anyagja és mintázata a hideg időjárás során megfagyhat, és semmiképp nem elég biztonságos. Ezért érdemes már októberben beszerezni az akciós téli gumit, hiszen ha előrelátó, akkor lecserélheti már az ősz közepén a nyári abroncsokat, hiszen az utóbbi évek tapasztalata azt mutatja, hogy már ilyenkor egyik napról a másikra akár tíz fokot is csökkenhet a hőmérséklet.

Ez pedig rendszerint azt eredményezi, hogy amikor váratlanul érkezik a nagy hideg, akkor mindenki megszállja az üzleteket, és nagyon könnyen elfogyhatnak a megfelelő méretek és mintázatok, így lehet, hogy még heteket kell várnia a kért téli gumira, nem beszélve a felszerelésről. Ugyanakkor, ilyenkor még kedvezményes áron is megvásárolhatja a megfelelő abroncsokat, így pénz szempontjából is megéri idejében lépni.

De nem szabad a ló másik oldalára sem átesni, és a jó idő beköszöntével elhalogatni a téli gumi lecserélését, hiszen ez is nagyon veszélyes tud lenni. Miután már huzamosabb ideig harminc fok felett van a hőmérséklet, akkor az abroncs anyagja elkezd gyengülni, ami nem is csoda, hiszen nem arra alakították ki, hogy elbírja a nyári hőséget, és ettől persze nem lesz elég stabil sem a használatuk.

A nyári gumi bordázatának az egyik legfőbb tulajdonsága, hogy nagyon jól levezeti a vizet, és a sík felületen könnyen gurul, a téli abroncs viszont nagyon gyorsan elkezd kopni a nagy melegben, a forró aszfalt így nem bizonyul megfelelő terepnek. Ezért a hirtelen fékezés során sokkal több idő kell, hogy meg tudjon állni, ezzel pedig nem csak az Ön, hanem mások biztonságát is veszélyezteti. Valamint akármennyien is hiszik úgy, nagy tévhit az, hogy a fogyasztás szempontjából megéri téli gumit használni nyáron. Az átlagos adatok szerint négyévente kell lecserélni az elkopott abroncsokat, de ha a hőségben is használja a téli gumit, akkor nem csoda, ha azokat sokkal hamarabb kell lecserélnie.

Print Friendly, PDF & Email