A basmati rizs eredete és hatása

Basmati rizs

A rizs napjaink egyik legnépszerűbb diétás ételei közé tartozik, sokunk kedvenc körete. Számos fajtája ismert, ezek közé tartozik a basmati rizs is. Az eredeti basmati rizst Pakisztán és India egyes területein termesztik, innen történik a hazánkba való importálása. Társai közül a legalacsonyabb glikémiás indexszel rendelkezik.

Egészséges volta abban rejlik, hogy szénhidráttartalma lassan szívódik fel a véráramba. Jótékony hatásai között említhetjük, hogy kismértékben emeli a vércukorszintet, így könnyen beépíthető a diétába. Pozitívan hat a szív, az izmok és az érrendszer működésére, ráadásul segíti a szervezetünknek szükséges B vitamin pótlását.

A basmati rizs pozitív élettani befolyása mellett, köretként elkészítve kulináris élvezetet is nyújt, hiszen nagyon finom. Kellemes, erős aromája miatt, különösen jó kiegészítője lehet a hagyományos ázsiai ételeknek, mint a curry esetében, de kiválóan alkalmazható a tradicionális magyar ételekhez is. Főzése nem igényel különösebb tudást, a hosszú szemű rizs könnyen és villámgyorsan elkészíthető.

Print Friendly, PDF & Email